© 24 часа

"Ханчето е културна ценност от местно значение. Минавайки в посока сегашния Ботевград, пътят на Левски минава през нашето родно село и в този хан е създаден местен революционен комитет... Отдолу, в мазето, което е възстановено сега, е имало подземен тунел, от който тунел е водил до църквата и до близкото дере с цел, при нападение от турци да могат да се укрият местните революционери, както и посещаващият този хан. Васил Левски. В момента ханчето е възстановено в автентичен вид, направена е ограда, ново дюшеме, ремонтирана е избата, фасадата. Също така поради липса на електричество навремето в момента е захранено и с електричество. Покривът също е в автентичния вид, покрит е с каменни плочи, подменена е дограмата, прозорците, както и входната врата. Ханчето беше в много лошо състояние, затова се наложи неговото сваляне до основи и изграждането му наново. Като конструкцията е нова, дървена, в автентичен вид" , обяснява кметът на Курново Ивайло Христов

Ханът предстои да бъде обзаведен, а районът около него да бъде облагороден, след което ще отвори врати за посетителите. В момента всеки може да го разгледа отвън. Сградата е на достъпно място и много хора се интересуват от нейната история, допълни Ивайло Христов.

Средствата за ремонта са в размер на около 195 000 лв. От тях 151 000 лв. са отпуснати с постановление на Министерски съвет и 43 000 лв. са собствени средства на Община Роман.