В докладната пише: „Увеличаващите се разходи през годините, без прилагане на равностойно увеличение на цената на услугата, е довела до критично състояние на дружеството, което работейки на ежемесечна загуба е натрупало задължения и вече е в невъзможност да събере достатъчно средства за осигуряване на фонд работна заплата и за заплащането на консумираната електроенергия. „Тролейбусен транспорт-Враца” ЕООД не успява да погаси задълженията към контрагентите си, с които се разплаща в забава между четири- шест месеца, а има задължения които изплаща в забава от двадесет и два месеца. От представени изчисления е видно, че цената на един километър пробег струва на дружеството 1,80 лв., а към настоящия момент приходите са приблизително 1,10 лв./км.”

Кметът е категоричен, че с цел осигуряване на надежден градски транспорт, прилагане на финансово обезпечена социална политика, насочена към определена социална група жители на града, излизане от финансовата криза и предотвратяване на фалит на дружеството и отчитайки икономическата обстановка в страната и финансовите възможности на Община Враца се налагат изменения на цените на превозните документи.

Каменов добавя още: „Цените на билетите и абонаментните карти по редовна тарифа са образувани като е приложено увеличение от 66%, с което цената на билета се изравнява с цената в други градове в България, равни по мащаб на гр. Враца, а цените на абонаментните карти са по-ниски от равностойните такива в същите градове.

Цените на преференциалните абонаментни карти на някои определени групи - лица, получаващи пенсия, съгласно Глава VІ от Кодекса за социално осигуряване, навършили възрастта по чл. 68, ал. 1-3 от КСО, студенти редовна форма на обучение, докторантите редовно обучение и всички ученици до 19-годишна възраст включително, учащи в учебни заведения, намиращи се на територията на град Враца, се определят по Постановление № 66 на МС ДВ 33/1991 г. с намаление 20% за пенсионерите и 30% за учащите от цените на абонаментните карти редовната тарифа”.

Така става ясно, че от 60 стотинки, билетчето за гражданите ползващи обществен транспорт във Враца ще струва вече един лев. За месечната карта за пътуване ще се плащат 33.00 лева. Гратисчиите ще се глобяват с 10 лева.