В северната част на страната стандартът на живот е най-добър в морската ни столица, а най-нисък във Видин. За това свидетелстват данните, според които брутният вътрешен продукт на Варна за година е 7,6 млрд. лв., докато този на Видин е десет пъти по-малък - едва 732 млн. лв.
Във Варна БВП на човек от населението е 16 340 лв. на година, а във Видин - почти наполовина по-малко или 8 734 лв. Освен морската ни столица, много добри икономически резултати показват областите Габрово, Русе и Велико Търново, които се обособяват като водещи центрове в северната част на България.

По показателя за увеличение на заплатите, Североизточна България води Северен централен регион и Северозападната част на страната. Средната брутна заплата в област Варна е 1106 лв., докато в Северен централен регион е 1009 лв. Най-ниска е средната заплата в Северозападна България - 988 лв.

За последните десет години - между 2009 г. и 2019 г., Северна България е изгубила една пета от населението си, а Видинска област - една четвърт. В Северна България през този период само Варна има прираст на населението, но той не е естествен, а се дължи на преместването към града на хора от други населени места, обясниха икономистите от института.

Малките земеделски общини в Северозапада просперират, доколкото въобще може да се говори за просперитет по време на кризата. Габрово пък е пример как местната власт залага на развитие като местен IT хъб в сферата на високите технологии и привлича кадри от този двигател на българската икономика с високо заплащане. Това обаче става на фона на бързо застаряващо население, тъй като областта е сред тези с най-негативни демографски показатели.