Официалното отбелязване на празника се проведе в Исторически музей - Ботевград. Специален гост на събитието бе доц. Владимир Бешков, почетен херпетолог от БАН, който е посветил години от живота си, за да установи миграцията на планинската жаба. Заедно с Емилия Вачева - докторант в Националния природонаучен музей при БАН, представиха процеса на нейното дългогодишно документиране и характерни особености за вида. Други присъстващи гости бяха експерти от РИОСВ, ученици, граждани и кмета на община Ботевград, Иван Гавалюгов, който връчи благодарствена грамота на доц. Владимир Бешков

В зала "Арена Ботевград” бяха организирани целодневни игри за деца, изложба на рисунки и снимки, които те са правили, аниматори, които да ги забавляват, музика и награди. Участие взеха над 350 деца от детските градини в община Ботевград, ученици от основните училища, както и ученици от Математическата гимназия "Акад. проф. д-р Асен Златаров“.

За участниците бяха подготвени забавни игри ориентирани към запознаването и отговорното отношение към опазването на природата и по-конкретно, на жабешкото блато. След игрите се проведоха и викторини с награди, на които децата показаха какво са научили. За всички присъстващи деца бяха осигурени юбилейни картички за спомен и стикери от Световния фонд за дивата природа (WWF).