Свети Лука Кримски (Войно-Ясенецки) е блестящ хирург приживе и велик чудотворец след смъртта си. Той е сред водещите хирурзи на миналия век благодарение на откритията и разработките му в сферата на местната упойка (т. нар. регионална анестезия) и гнойно-тъканните процеси. Заради ширещата се бедност и огромната му любов към страдащите, той всеки ден по един час безплатно е преглеждал пациентите без средства и никога не е отпращал нуждаещ се.

Светителят е направил хиляди операции, като всички до една са били успешни. Чрез него Бог е изцелил множество човеци. Св. Лука винаги започвал операция с молитва и правел кръстен знак на пациента.

Във филма са представени негови близки, роднини, но и пациенти, които е излекувал с медицинските си умения и Божията сила, някои от които е спасил от сигурна смърт. Автор, оператор и режисьор на лентата е водещият на новините на "TV Европа" Ангел Бончев.

Въпреки че филмът е посветен на всички лекари, животът на свети Лука Кримски e посветен не само на тях, но и на всички обикновени хора и духовници, тъй като той може да бъде пример и вдъхновение за живот, посветен на Бога във всяка една част от житието му