В инициатива се включиха Община Мездра, сектор „Пътна полиция“ към Районно управление „Полиция“в Мездра, както и приятели и доброволци от младежката структура на Българския червен кръст отбелязаха Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Тази инициатива има за цел да се почетена паметта на загиналите във войната по пътищата, да се изостри вниманието на водачите на моторни превозни средства към спазване правилата за движение по пътищата, както и да им се припомни, че не са сами на пътя.

Точно в 11.00 часа служители на сектор „Пътна полиция“ започнаха да спират моторните превозни средства, преминаващи по едно от най-натоварените трасета в града – ул.“Янко Сакъзов“. Малките приятели на Българския червен кръст раздаваха на шофьорите брошури за пътна безопасност, книги с ценни съвети за оказване на първа долекарска помощ и цветя в знак на съпричастност с мъката на близките на загиналите в пътни инциденти. Децата изпращаха водачите с призива : „Шофирайте внимателно, защото някой ви обича“.

Мнозината доброволци бяха издигнали лозунги, призоваващи водачи, пътници и пешеходци да бъдат по-предпазливи.

Младежите от БЧК изиграха „Танца на пожарникаря“, след което направиха демонстрации по оказване на първа долекарска помощ.

В инициативата се включи кметът на Мездра Генади Събков, който поздрави доброволците и приятелите на Българския червен кръст и отправи апел към водачите на моторни превозни средства да бъдат внимателни, търпеливи и толерантни към всички участници в забързаното ни ежедневие, защото все по-често ставаме жертви на самите себе си на пътя

Милена Петкова и Сандра Георгиева са част от голямото семейство на БМЧК в Мездра. Те обобщиха най-важните действия, които трябва да предприемем, ако станем свидетел на пътнотранспортно произшествие.

„Най-важното е да запазим самообладание. Важно е да установим колко са пострадалите, какво поражения имат и бързо да извикаме линейка на телефон 112. Трябва да сме много точни в информацията, която подаваме. Изключително важно за запазване здравето и живота на пострадалите е да съобщим къде се намираме и имената си, ако се наложи дежурните диспечери да се свържат с нас.

Ако нямаме предварителна подготовка за оказване на долекарска помощ, не бива да предприемаме самоинициативни действия, защото те могат да се окажат фатални за пострадалите. Най-важното обаче е през цялото време да оказваме психосоциална подкрепа на пострадалите.“, поясниха доброволците.

Живко Ватов бе сред хората, които изиграха ролята на пострадали в резултат на пътнотранспортно произшествие.

„Въпреки, че днешната демонстрация бе просто роля, се изплаших. В подобни случаи адреналинът се покачва много. Уплахата от инцидента, съчетана със силната болка, може да бъде пагубна за общото състояние на пострадалите.

Днес, когато отдаваме почит на загиналите в пътнотранспортни произшествия искам да апелирам към всички хора да бъдем по-предпазливи на пътя и да спазваме правилата за движение. Никой не е застрахован, че няма да претърпи инцидент като водач, пътник или пешеходец.“, допълни Живко Ватов.

Инициативата, с която бе отбелязан Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия завърши с пускането на бял гълъб, символизиращ отдаването на почит към паметта на загиналите при пътнотранспортни произшествия.

През целия ден дежурните патрули на сектор „Пътна полиция“ на територията на община Мездра ще раздават брошури със съвети за безопасно шофиране.