В началото на заседанието, председателят на местния парламент Яна Нинова предложи извън дневния ред да се сменят датата и деня за провеждането на януарската редовна сесия, по обективни причини. Тя предложи следващото заседание да се състои в понеделник, 29 януари, за да се даде възможност за приемане и изготвяне на необходимата документация. Предложението бе прието единодушно.



Проектопредложението, разработено от Общинската администрация, е с работно заглавие "Текущ ремонт и изпълнение на строително-монтажни работи на обект Районна поликлиника - Мездра.

В предложения проект са изложени основните мотиви за кандидатстването на Община Мездра, които отговарят на изискванията за кандидатстване. А именно:

Сградата на районната поликлиника е в лошо състояние поради липсата на изолационни материали по част от фасадата на здравното заведение, компрометирани мазилки, шпакловки, дограми и др.

Строително-ремонтни дейности съгласно определението на ДР на ЗУТ "Текущ ремонт", които ще се реализират в рамките на:

Частична подмяна на дограма;

Частично полагане на топлоизолация по външни стени;

Частично изпълнение и ремонт на външна мазилка, боядисване на фасада;

Частична подмяна на обшивка по бордове на покрив.

Предвидената максимална обща стойност на бюджета е 135 000 лв. и максимална стойност за съфинансиране от Община Мездра до 75 000 лв.

Кметът Генади Събков изложи отново мотивите на общинското ръководство за проектопредложението, като изтъкна, че в сградата на Районната поликлиника се помещава медицинска лаборатория, която обслужва и многопрофилната болница и Специализираната болница за рехабилитация на сърдечно-съдови заболявания, т. нар. Сърдечната болница в Мездра.

"Поликлиниката обслужва около 90 хиляди пациенти годишно, така че сме длъжни да се грижим за гражданите и пациентите, които имат нужда от медицински грижи. Има вероятност проектопредложението да не бъде одобрено по Проекта "Красива България", но ние ще направим всичко възможно, да защитим нашия проект", допълни градоначалникът.

Резултатът от последвалото гласуване бе 18 гласа "За", с които предложението бе прието единодушно.

Общинският съвет упълномощи кмета на Мездра да изготви необходимите документи за кандидатстване по проекта, както и да изготви съответната план-сметка за неговото изпълнение.

В края на заседанието общинският съветник от коалиция "Народен съюз", Георги Валентинов, изказа недоволство и неудовлетвореност относно забавен отговор на поставено искане за достъп на информация. Във връзка с това той заяви, че занапред съветниците от "Народен съюз" ще присъстват на сесиите на Общинския съвет, но няма да гласуват.