Имената на двете тъкачки засега се пазят в тайна. Кметът на Чипровци ще присъства на срещата на малката католическа общност у нас с главата на Римокатолическата църква.

Имат с какво да се похвалят чипровчани. В балканския град се изгражда параклис на Петър Богдан и други монаси.

Парламентарната група на ПП ГЕРБ дари 10 000 лв. за изграждането на мемориален параклис-костница в чест на Архиепископ Петър Богдан и други български католически свещеници, участвали в Чипровското въстание. Парите са осигурени с помощта на депутите от ПП ГЕРБ МонтанаДилян Димитров и Ирена Димова, както и на Младен Шишков, народен представител от Раковски. Изграждането на параклиса досега се финансира, както със средства от община Чипровци, така и с дарения.

В края на март миналата година от Община Раковски дариха 5 000 лв. Според кмета на Чипровци Пламен Макавеев, параклисът с костницата, където ще бъдат положени останките на Петър Богдан, е вече готов на половина. Храмът ще се намира на историческия хълм и в него ще се съхраняват останките на видния книжовник, който е един от инициаторите на Чипровското въстание.

През 2012 г. тъкана икона на Св. Богородица Чипровска дари майсторката Сийка Тачева при посещението на покойния папа Йоан Павел II.

В Чипровци ще правят и Католически център, каза още кметът.