Черезвичайната акция за почистване на градския парк обаче не е породена от занемареното състояние на това обикнато от мездренчани място за разходка и отдих, което от месеци тъне в трева, бурени и храсталаци. Поводът е доста по-тривиален - предстоящото честване на 74-ата годишнина от 9.IX.1944 г., организирано от Общинския съвет на БСП - Мездра и от общинската организация на Българския антифашистки съюз (БАС). Тържеството ще се състои тази неделя от 17:00 часа.

"Добре, че е Девети, да окосят парка!", коментираха възмутени граждани.

Друг е въпросът дали е морално общински служители да бъдат впрягани в подготовката на едно чисто партийно мероприятие. Всъщност, това не е изолиран случай, в който сегашният кмет на Мездра си позволява да злоупотребява със служебното си положение в подкрепа на политическата сила, която го е издигнала.

По същия начин всяка година ОбП "Чистота" е ангажирано активно в подготовката на митинга-поклонение на връх Косматица в памет на загиналите партизани и ятаци от отряд "Гаврил Генов" през 1941-1944 г. Като наближи 1 юни, поляната около паметника и подстъпите към него винаги са окосени и почистени, в което са впрегнати ударно работници от комуналната фирма.

Впрочем, случайно или не, тази година възпоменателната проява се състоя не на 1-ви, каквато е традицията от повече от седем десетилетия насам, а на 16-ти юни, когато е рожденият ден на Събков.

Както се казваше в една популярна реклама: "Традициите не са това, което бяха!". Доказва го и мястото, избрано напоследък от социалистите да честват "Деня на свободата": едно време, когато бяха повече, празнуваха 9 септември на площада, а сега, когато редиците им пооредяха, преброяването на червените пилци се премести в... шумака.