Във връзка с това, на 16 септември със своя заповед кметът на Община Мездра Иван Аспарухов е назначил комисия, която е извършила проверка на място за броя на записаните ученици. От направената констатация става ясно, че на първия учебен ден няма такива. Съгласно Закона за предучилищното и училищното образование, липсата на записани ученици за настоящата учебна година и невъзможността да се организира учебен процес, налага Община Мездра да стартира процедура за закриване на учебното заведение.

Ето какво сподели кметът на селото Росен Ценов:

„По принцип хубаво е да има в едно населено място училище, но тенденцията е от много време намаляване броя на учениците. И, за съжаление, сега се е паднало на нас, в момента, когато аз съм кмет, да бъде закрито. Нашата цел е съхраняване на сградата. Има деца в селото, но времето е такова, че родителите избират децата им да учат в града. Мездра е на 4 км, Враца – на 10. Така че, не можем никого да задължим и да го накараме насила да учи тук”.

Сградният фонд на училището ще бъде предоставен за стопанисване на кмета на село Моравица.

„Наша работа е да запазим сградата и да я приведем в още по-добър вид.Първият етаж отговаря на условията за учебно заведение, но вторият е много зле. Фасадата е зле, покривът е за ремонт. Ще започнем да мислим варианти за какво може да е полезна сградата, защото освен да я съхраним, трябва и да се използва. Иначе започва лека-полека да се руши.”- допълни Ценов.

Кметът благодари на всички учители, директори, ръководители, които са работили за запазването на училището през всичките трудни години, но подчерта, че най-големият проблем днес е демографският срив и са слетите паралелки.