Тържеството по откриването започна с тържествен водосвет , отслужен от енорийския свещеник отец Дилян Иванов. Кметовете на Община Мездра и Моравица - Иван Аспарухов и Росен Ценов, прерязаха символично лентата и дадоха старт на весели игри и спортни занимания на най-малките жители на селото, които с весела глъч и смях превзеха въртележките, люлките и пързалките.

Новата придобивка на моравчени е по Програмата РОМАКТ към Съвета на Европа и Европейската комисия. Проектът „За по-красива и приветлива среда за отдих, спорт и забавления на децата и общността на село Моравица“е на стойност 4 951лв.

След тържественото откриване, кметът на населеното място Росен Ценов благодари на своите съграждани за всеотдайната подкрепа при осъществяването на проекта, на кмета Иван Аспарухов за съдействието и не на последно място – на представителите на РОМАКТ – Алекс Райкова и Багрян Максимов за отношението и съвместната работа. Той пожела на всички здраве и да бъдат все така единни и задружни.

Поздрав към хората от Моравица поднесе и кметът– Иван Аспарухов, който благодари за ентусиазма и инициативността на Росен и подчерта, че от страна на общинската администрация всяко едно родолюбиво и градивно начинание винаги ще бъде подкрепяно.

От страна на изпълнителите на проекта Алекс Райкова изрази своето удовлетворение от съвместната работа и благодари за проявената отзивчивост и отговорност на моравчени.

Празникът продължи с богата художествена програма, подготвена от НЧ „Светлина 1926“ , ОУ „Васил Кънчов“, ДГ „Роза“ – филиал Моравица, Кметство Моравицасъс съдействието на Община Мездра.

На сцената се изявиха малките палавници от детската градина,учениците от местното училище. Иванка Гьонова и Дарина Цветкова от НЧ „Факел 1926“ село Зверино, поднесоха поетичен поздрав с авторски стихове, посветени на Моравица.

А сладкогласните певици на музикалния педагог ТониЯшова – Данита Павлова, Ева Христова и Тереза Стоянова спечелиха овациите на многобройната публика.

Но какво е български празник без българското хоро и пъстрите носии на магьосниците на танца от Ансамбъл „Мездра“, които донесоха духа на Родопа и Пирина със своите вихрени изпълнения.

И като говорим за български празник, не може да пропуснем онези извечни традиции, които събирали хората на едно място, на една трапеза...И затова бяха помислили организаторите.

Огромните казани с вкусна курбан - чорба , приготвена от майстор-готвача Тихомир Благоев, къкреха в очакване да събере мало и голямо около дългите трапези, подредени в двора на училището.

Празничната програма завърши с изпълнението на Танцова формация „Луд гидия“, а общоселското тържество продължи до късна доба с много хора и настроение.

Да уважат Деня на Моравица бяха дошли председателят на ОбС – Яна Нинова, зам.-кметът Нели Минева, секретарят- инж. Светлана Мицева, Седефка Петкова - главен експерт „Култура, спорт и туризъм” към Община Мездра, Мирослав Захариев – бизнесмен и спомоществувател и кметовете на Крета – Виолета Панова, на Зли дол – Светла Димитрова, на Очин дол – Цветелина Христова, на Дърманци – Димитър Тронков, на Руска Бела – Владимир Пенчев, на Долна Кремена – Румен Серафимов.