В СУ „Иван Вазов” вече са определили реда как ще посрещнат новите ученици в първи, пети и осми клас, за да се спазят изискванията и мерките на Министерството на образованието и на Министерството на здравеопазването.

От учебното заведение обясниха, че е предвидено откриването на учебната година да стане стъпаловидно и поетапно за първокласниците, петокласниците и осмокласниците, в двора на училището, а останалите класове ще бъдат в класните стаи. По този начин ще се избегне струпването на ученици и родители.

На входа на сградата е поставена станция за дезинфекция, а за учителите и персонала са подготвени шлемове. Закупени са дезинфектанти и препарати. Столовото хранене ще се извършва в класните стаи, а храната ще бъде в кутии.

В ОУ „Св.св. Кирил и Методий” също кипи усилена подготовка за първия учебен ден. За подобряване на учебната среда учителите са предприели различни инициативи. Със събраните средства от Коледния базар, учениците ще направят портрет на Кирил и Методий, който ще бъде поставен на входа на училището. Целта на тази инициатива е децата да се чувстват по-добре и да знаят, че са допринесли за своето училище. Това разказа учителят по физическо възпитание и спорт Елеонора Бутакова.

Директорът Галя Богданова заяви, че са взети всички предпазни мерки. Закупени са шлемове, маски и дезинфектанти, а на всеки етаж има залепено табло с изискванията за дистанция и дезинфекция. Богданова подчерта, че при необходимост лекарският кабинет ще бъде превърнат в изолатор.

На 15-ти септември в двора на училището ще бъдат само първи и пети клас, при спазване на противоепидемичните мерки. Останалите ученици ще бъдат в класните си стаи. Родители в училището няма да се допускат. Директорът подчерта, че ремонтът, който се извършва в момента, приключва днес.

Педагогическият екип е подготвил специален наръчник за всеки родител,който съдържа насоки, свързани с мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Наред с усилията да се осигури естетическа и добра среда за учениците и учителите, училището е изправено пред един сериозен проблем – необходимост от пълен ремонт на физкултурният салон. За целта учителят по физическо възпитание и спорт е внесъл докладна до директора, но както е известно училищата не разполагат с достатъчно средства за по-мащабни ремонти. Дефектите, които са установени са теч от покрива на салона, подуване и отлепяне на мазилката от тавана и стените, влага, липса на осветителни тела, пукнато стъкло и нарушена структура на мазилката на външната част на стените.

В най-старото мездренско училище „Христо Ботев” ще бъде спазена традицията за тържествено откриване на учебната година. Това заяви за Медия + директорът на училището Иван Иванчев.

Той подчерта, че пандемията няма да попречи на първокласниците да запомнят този важен ден. Пред школото ще бъдат само първи и пети клас, каквито са изискванията на Министерството на образованието, а останалите ученици ще бъдат в класните стаи със своите ръководители. Родителите ще бъдат зад определени ограждания. В училището ще се влиза от различни входове, за да няма струпване на хора.

Иванчев заяви, че при необходимост, две от стаите ще бъдат превърнати в изолатор. Директорът каза, че ако се наложи да се премине към дистанционно обучение, учителите имат готовност. През лятото е закупена допълнителна техника и е разработена нова програма, по която да се работи във виртуалната класна стая.