Повече за проектите, в които участва мездренското училище разказа техният координатор Йоана Константинова.

„Ние бяхме първи домакин по проекта, който стартира преди няколко години. Първо ни гостуваха учителите, а след това и учениците. Темата ни беше „Безопасност в интернет“. След това посетихме Испания, Италия, а сега и Хърватия. Предстоят ни визити в Турция през март, и в Португалия – през май, където ще бъде финализирането на проекта“.

Тя каза още, че гимназията е одобрена за още 40 мобилности за ученици и 10 – за учители. Педагозите ще бъдат на обучение в Палма де Майорка, а техните възпитаници са разделени в три лъча дестинации – Ибиза, Палма де Майорка и третата най-вероятно Силиция. Константинова разкри, че училището е одобрено за още един проект, свързан с професионалното образование, по който 20 ученици от паралелката „Електронна търговия“ ще проведат стаж в италианския град Перуджа.

Учениците от 10-ти б клас, взели участие в пътуването до Хърватия, разказаха за впечатленията и дейностите по време на престоя си там.

„Първо посетихме столицата Загреб, а след това отидохме в град Дарувар, където бе училището по Икономика и туризъм, координатор по проекта. Представихме презентация на тема „Фотографията – миналото и днес“, с която запознахме учениците от останалите страни с училището, навиците и веселия от миналото до наши дни“. Взехме участие в различни уъркшопове, един от които бе за „Разчупване на леда“, където участвахме с песента „Йовано, йованке“ и танц“, сподели Велизара Ценова.

„Разгледахме няколко природни и културни забележителности в Хърватия. Имахме туристическа обиколка на Дарувар, посетихме Фото филм клуб Дарувар, разгледахме изложбата на Ева Фишер в музея, както и техния най-известен Национален парк „Плитвице“, който от 1979 г. е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Основна атракция на парка е каскадата на Плитвичките езера – 16 на брой, образувани от няколко карстови реки и свързани с каскади от впечатляващи водопади“, каза още Ивайла Митова.

Техният съученик Владислав Христов разкри какви са ползите от подобни визити и срещи с връстници от цял свят.

„Най-вече ползата е, че можем да се научим на комуникация и да се сприятеляваме с повече хора от различни страни. Да научаваме техните езици, повече неща за културата им и храните им“.

Ръководителят на групата – Лилия Петрова сподели, че това пътуване е било предизвикателство за нея в личен план, тъй като за първи път е организатор и ръководител на група и подчерта, че с децата не са имали никакви проблеми, тъй като те много бързо са се справили с общуването и заниманията.

„Заедно със Силвана Мишовска изнесохме урок пред учениците от 10 клас на местното училище, посветен на България и стогодишнината от основаването на СУ„ Иван Вазов“- Мездра“.

Лилия Петрова подчерта, че проектът е много полезен както за учениците, така и за учителите, защото се сблъскват с друга среда. Тя заяви категорично, че разлика между българските ученици и децата в чужбина – няма, независимо от начина и стандарта на живот. Всички те говорят на един език- езикът на усмивката и на щастието.

Снимки: СУ "Иван Вазов"