Веднъж по време на жътва, когато жегата била непоносима, и от недостиг на вода на това място мнозина изнемогнали от жажда, светците се помолили на Бога и по молитвите им станало така, че празният меден съд се напълнил с вода в достатъчно количество.

Заради своя подвижнически и девствен живот, още млад бил избран и посветен от цариградския патриарх Тарасий за епископ Синадски. Участвал в Шестия вселенски събор (787 г.).

По време на жестокия иконоборчески император Лъв Арменец свети Михаил бил отстранен от епископската си длъжност, защото поддържал иконопочитанието, и бил пратен на заточение. Гонен от едно място на друго, светецът понесъл много горчиви скърби и неприятности, докато не достигнал небесната обител и не получил вечния покой. Така завършил праведния си живот, украсен с двоен венец - причислен към архиереите като архиерей, и към мъчениците като мъченик, за слава на Христа. След живот в голяма бедност и с много страдания умрял в 818 г., като докрай останал верен на православието.

Църквата почита още светлата памет на света Мария Клеопова мироносица