Приела монашество, Параскева жестоко пострадала за вярата си в Христа при царуването на Антонин. Хвърлена в котел с кипящо масло и катран, тя останала невредима. На мъченията ѝ присъствал сам императорът. Но в очите му попаднали пръски от кипящата течност, в която била Параскева, и той ослепял.

По негова молба мъченицата му върнала отново зрение. Така тежките страдания на Св. Параскева били придружени от чудеса. Чрез тях тя обърнала мнозина към Христа.

Чудесата, на които хората станали свидетели, докато протичали мъченията на Св. Параскева Римлянка и нейното чудотворно оцеляване, ги вдъхновили да приемат християнството.

Преподобномъченица Параскева била посечена с меч. Мощите ѝ по-късно били пренесени в Цариград.

На този ден църквата почита също Св. свещеномъченик Ермолай. Той се родил в края на III в. Изучил учението Христово, той станал свещеник в църквата на град Никомедия.

По това време християните били подложени на жестоки гонения, нечовешки мъки и страдания. Много боголюбиви хора намерили през 303 г. в същия този храм, в който Св. Ермолай служил били изгорени живи 20 000 вярващи. Отдаден изцяло на своета паство, Ермолай утешавал онеправданите и с мъдрите си проповеди обръщал езичници в Христовата вяра.

За тази негова преданост и за назидание на вероотстъпниците, Св. Ермолай бил преследван от езичниците и посечен с меч заедно Ермип и Ермократ пред очите на целия град.