Изпълнителят ще трябва да осигури доставката на машините до 3000 секции и обслужването им. Освен това ще трябва да направи и обучение за работа с машините. В избраните секции, освен машинно, ще може да се гласува и с хартиена бюлетина.

Срокът за доставка на устройствата е 10 май, а за инсталиране на софтуера - 15 май. Останалите параметри на процедурата комисията разглежда на закрито заседание, което продължи няколко часа. Преди това Ерхан Чаушев, член на ЦИК и докладчик по темата, обясни, че комисията може да приеме само предмета на процедурата. "Според мнението на специалистите е достатъчно ЦИК да приеме предмета на обществената поръчка, за да бъде обявена. След това имаме още 3 дни да добавим цялата документация с всички изисквания. Прогнозната цена на доставката не е нужна сега, за да се задейства процедурата. Оказа се, че имаме още едни 3 дни", каза Чаушев и поиска живото излъчване на заседанието да бъде спряно заради параметрите, които ще се обсъждат.

ЦИК ще изпрати писма до БАН и Софийския университет с искане за специалисти, които да направят одит и да сертифицират устройствата за гласуване. Досега няколко институции отказаха да направят това - Държавната агенция по метрология и технически надзор, Институтът по стандартизация към МВР, ДАНС и Държавната агенция за електронно управление, тъй като нямали такива компетенции.

От 5 до 15 април ще е регистрацията на инициативните комитети за независими евродепутати, реши още ЦИК. Те ще имат 5 дни повече от партиите - до 15 април.


Източник: actualno.com