Св. Антиоген бил епископ на град Пидахтон. Живеел в манастир с 10 свои ученици. По същото време тези места обикалял жестокият мъчител на християните Филомарх. Той заловил много от тях и ги избил. Езичникът не пожалил и светия отец, от когото поискал да принесе жертва на идолите. Понеже боголюбивият старец и неговите ученици отказали, те били измъчвани и накрая посечени с меч.

Св. Юлия била родом от Картаген. Произхождала от бележит род. Родителите й били християни и й дали християнско възпитание. Когато персийците покорили Картаген, те отвлекли много народ. И малката Юлия била между пленниците. Купил я някой търговец езичник в Сирия. Много настоявал търговецът да се отрече тя от Христовата вяра и да стане едноверна с него. Юлия не се съгласила и той я оставил на мира. Веднъж търговецът отишъл на остров Корсика по работа, като взел със себе си и Юлия. Жителите на острова имали тогава голям езически празник. Като видели, че Юлия не взема участие в поклонението на идолите, и като узнали, че е християнка подложили я на ужасни мъки, разпъвайки я на кръст, на който мъченицата умряла.

Днес почитаме и подвига на свети мъченик Йоан Търновски. Роден в християнско семейство в град Осман пазар (сега Омуртаг), като юноша той останал сирак и отишъл да работи в Търново. Там за някакво нарушение бил хвърлен в затвора и за да се избави, склонил да приеме исляма. Скоро обаче терзанията на съвестта му го накарали да се откаже и да заяви, че е християнин. Но такова отстъпничество се наказвало със смърт. Бил жестоко мъчен и същевременно увещаван да остане в мюсюлманската вяра. Йоан понесъл всички изтезания и повече не се отказал от вярата си в Иисус Христос. Затова на 16 юли 1822 г. бил обесен в Търново. Не е известно къде е положено тялото му.