Кметът на село Баница Любен Нинов поздрави присъстващите и благодари на всички помогнали за реализирането, на превърналия се в традиция празник. Официални гости на проявата бяха още народният представител инж. Петя Аврамова, областният управител Малина Николова, общински съветници, кметове на населени места, самодейци.

Масите, в салона на Народно читалище "Светлина-1910” бяха красиво аранжирани и отрупани с традиционни и нетрадиционни вкусни печива. Четири бяха категориите, в които се състезаваха баниците - солени, сладки, с месо и баници от село Баница.

Всички, майсторски извити и надиплени баници, бяха оценени от жури, чийто председател тази година бе шеф Любомир Тодоров, който е от Враца, завършил е Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство (ПГТР), а в момента е главен готвач в столичен ресторант. Членове на журито бяха Петя Янчик, преподавател в ПГТР - Враца и технологът Николинка Бозовска.

Докато журито опитваше вкусните баници и оценяваше качествата на хранителните продукти, бе направена демонстрация на точене на кори за баница.

Тази година, освен традиционните награди, кметът на Враца Калин Каменов осигури и връчи парични награди на трима майстори на тестени изделия. Това са Вероника Антонова от село Баница, Мариана Цекова от село Голямо Пещене и Калинка Огнянова от село Бистрец.

За доброто настроение на всички присъстващи бе подготвена празнична програма.