Танцовият ансамбъл при Читалище „Просвета” - Мездра се завърна от турне в Чехия. В края на май мездренските танцьори взеха участие в 18-ото издание на международния етно фестивал „Прага - сърцето на нациите”, който се проведе в чешката столица.

Във фестивала се включиха 27 фолклорни ансамбли от четири континента - Европа, Азия, Африка и Северна Америка. Сред участниците бяха състави от Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, Полша,Украйна, Русия, Сърбия, Гърция, Испания, Мексико, Монголия и Ирландия.

Този уикенд (4-5 юни) Ансамбъл „Мездра” ще вземе участие в VI Национален фолклорен конкурс „Оро се вие, цървули се кинат”, който ще се проведе в петричкото село Първомай. На 11 юни мездренските самодейци ще се включат във Фолклорна танцова панорама 2016 в Зала 1 на НДК, организирана за четвърта поредна година от Студентски ансамбъл „Зорница”, а на 23 юли имaт покана за участие в Националния конкурс на най-добрите читалищни танцови ансамбли в България, който ще се състои в София.

Следващата задгранична изява на възпитаниците на хореографа Мирослав Аспарухов е през октомври, когато те ще се включат в международен фестивал с конкурсен характер в турската столица Анкара.