Експозицията включва около 40 живописни и графични платна, изпълнени с маслени и акварелни бои, пастел и туш. Сред тях има пейзажи, натюрморти, портрети и флорални композиции.

Допълнителен колорит на изложбата придават дузината изографисани кратуни, покрити с лак.

"Различното тази вечер, в този много личен празник, е, че имаме възможност да се докоснем до душата на един творец, на един млад талант от нашия град, каза при откриването на изложбата Милка Пухалска. Картините на Рая са внесли много уют и красота в тази зала, те носят топлина и слънце, имат своите послания, които всеки, сам за себе си, трябва да открие и да се опита да „разчете”. Нека да й подадем ръка, защото си заслужава.”

Интересът на Рая към изобразителното изкуство датира още от детските й години. Започва да рисува като ученичка в Профилираното училище по музика, хореография и изобразително изкуство "Отец Паисий" във Враца и в ПГ "Алеко Константинов” в Мездра. По-сетне развива своя самороден талант по време на следването си в Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград, където завършва „Моден дизайн”. В момента продължава да се занимава със своето хоби покрай грижите за 5-годишния си син Боян.

Участвала е в няколко общи художествени изложби на групата на мездренските художници, има отличия от традиционната художествена изложба-конкурс "Жените в изкуството”.

Дебютната изложба на Рая Попова е подредена в ресторант "Родина" и може да бъде разгледана до Великден. Картините и изографисаните кратуни, включени в експозицията, се предлагат за продажба на достъпни цени.