По време на едноседмичната си визита в България представители на партьорските организации от Румъния, Турция, Литва и Испания се включиха в разнообразни активности. Те посетиха Читалище "Просвета", Центъра за подкрепа за личностно развитие и Община Мездра, където се запознаха с работата на местната администрация и с дейността на клубовете по музика, хореография и хип-хоп танци с ръководители Анета Петкова, Мирослав Аспарухов и Елеонора Бутакова.

Гостуваха и в Детска градина "Детелина", където под мотото "Толерантността започва от тук" възпитаници на забавачницата изпълниха стихчета на английски и български език, танцуваха и пяха.

В училището домакин се проведе конференция на тема "Образованието в различните държави партньори по проекта - България, Румъния, Турция, Литва и Испания". На нея участниците в проекта дискутираха по проблемите на тормоза в училище и в семейството, като обмениха опит в превенцията срещу насилието.

Същевременно изготвиха постери и брошури, които ученици и учители от 5-те партьорски организации, облечени в розови тениски, раздадоха на граждани.

Програмата включваше също посещения в София и Враца, където участниците в проекта се запознаха с дейността на Центъра за възстановяване, консултиране, психотерапия и психоанализа към Фондация "Анимус", Националната мрежа за децата и Центъра за правата на децата - Враца.

Представителите на страните партньори разгледаха най-известните природни и културни забележителности в региона - пещерата "Леденика", Регионалния исторически музей, Черепишкия манастир, Туристически комплекс "Дядо Йоцо гледа" и Археологически комплекс "Калето".

Своеобразна кулминация на програмата, която бяха подготвили домакините, бе дегустирането на традиционни местни ястия, приготвени за Никулден от родителите на участниците в проекта от Мездра. Гостите научиха също интересни неща за българските народни танци и носии, направиха и първите си стъпки в изучаването на българските хора.

На заключителната вечеря всички получиха сертификати за участие в дейностите по проекта. Следващата две работни срещи по проекта ще се проведат в началото на март догодина в Литва и през месец май в Испания.