Пътуването до Страсбург е голямо признание и награда за активното им участие в Програмата за училища посланици на ЕП 2023/2024, както и за тяхната инициативност в редица дейности, свързани с изборите за Еевропейски парламент и постигнатите сериозни успехи през миналата година. Участието в присъствената сесия на „Евроскола“ е особено ценно, тъй като дава възможност на училището да създаде нови контакти, както и да обмени опит и идеи с участници от останалите европейски държави.

Във форума, провел се на 11 октомври, се включиха близо 700 ученици от 27 страни членки на ЕС. По време на сутрешната пленарна сесия, участниците бяха приветствани от председателя на Европейския парламент Роберта Мецола, чрез видео съобщение. Те имаха възможност да водят открита дискусия с вицепрезидента на Европейския парламент Сабине Верхейен по актуални въпроси като: подкрепата на ЕС за Украйна, войната в Близкия изток, демокрацията, заплахите от развитието на изкуствения интелект, еднополовите бракове и възможността те да осиновяват деца, правата на жените.

© Multimedia Centre, European Parliament

Учениците проведоха и интервю с Антонио Кайола, началник отдел Правна служба на Европейския парламент, на тема „Защита на демокрацията и фундаменталните права в Европа“.

Младежите трябваше да защитят различни позиции относно демокрацията и основните права, което беше и акцентът във втората част на сесията. Те бяха разделени на четири групи, а идеята беше да се сработят като екип. Част от тях представяха аргументи в полза на демокрацията, други влязоха в ролята на техни опоненти, търсейки слабите ѝ страни, останалите бяха ориентирани към компромис или нямаха категорична позиция по темата. Всички те доказаха, че макар да идват от различни страни, няма прегради за междукултурното сътрудничество и имат еднакви разбирания и представи за бъдещето на Европа.

По време на сесията за учителите беше предвидена обиколка в парламента, както и опознавателна игра с въпроси от всяка държава. Най-добрите бяха наградени в края на форума.

Проведена бе и анкета, като при отговорите се използваше системата за вот и дискусия по идеята за обединена Европа. Пленарното заседание завърши с химна на Европа.

Програмата „Евроскола“ е насочена към това да подобри осведомеността сред младите относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарната демокрация. С работата си по Програмата учениците от гимназиален етап не само задълбочават знанията си за европейската парламентарна демокрация, европейските ценности и политики, но и ги популяризират сред своите връстници и развиват гражданската си активност.

В рамките на пътешествието си до Страсбург, младите евродепутати от Мездра и техните учители посетиха и Европейския съд по правата на човека, където имаха възможност да се запознаят със Светлана Костадинова и Нели Владинова. Те им показаха залата, където се заседава и разказаха за своята работа като юристи в правораздавателна институция на Съвета на Европа. Групата гостува и в българското училище „Христо Ботев“ в Страсбург, където се срещнаха с учениците и техните преподаватели.

Те успяха да се насладят на пътуването и да посетят заедно най-дълго строената катедрала в Европа Нотрдам, да разгледат квартала La Petite France (Малката Франция), Музея на декоративното изкуство и да направят обиколка на града с лодка, за да разгледат забележителностите.

Гледайте запис от Euroscola Day 2024: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/webstreaming/20241011-1000-SPECIAL-EUROSCOLA

Снимки от събитието, предоставени от Multimedia Centre, European Parliament: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/photoset/euroscola_EP-159766I