Пред английското изданието Mirror представителят на компанията Energie Mine – Рахим Омар, дори стигна по-далеч в прогнозите, като заяви, че през следващите 25 години със сигурност ще бъде приет закон, който ще забрани на хората да управляват леки коли и ще ги замени с изкуствен интелект.

Според експерта, правителството на Великобритания вече работи в тази насока и затова трява да направи решаващата крачка, като разработи съответния правен документ и го предложи на обсъждане. Омар смята, че това е неизбежно, като подобна мярка ще спаси хиляди човешки животи. Основното предимство на безпилотните машини е, че те със сигурност ще спазват правилата на движение по пътищата.

Британските специалисти са на мнение, че този закон е логично продължение на друга инициатива – забраната за използване на бензинови и дизелови двигатели на територията на Европа от 2040 г. Така автопроизводителите ще трябва да работят в две насоки, като оборудват бъдещите си модели с алтернативно задвижване и със системи за безпилотно управление.


Източник: dnes.bg