С насълзени очи, достолепната 86-годишна дама се върна назад в спомените и с треперещ глас разказваше за нелекия си живот, но и за незабравимите мигове от създаването на танцовия състав в Мездра. Увлекателният разказ започна от края на четиридесетте години на миналия век, когато в салона на последния етаж на ж. п. гарата за пръв път се събрали 20-ина младежи, предимно железничари и девойки, с които започнали първите репетиции. Теменужка Тинчева си спомни как е успяла да намери първите костюми за състава, с какво желание и любов младите хора са идвали на репетициите, танцувайки забравили умората. "Сама съм подбирала танцьорите, събирала съм костюмите, поставяла съм хореографията” - не спира да разказва г-жа Тинчева.

Но съдбата й отредила тежкия жребий да се раздели с любимата работа и с родния град. "Моят баща беше член на Земеделския съюз, поради което го обвиниха, че е николапетковист, и бе осъден от Народния съд. След присъдата бяхме интернирани цялото семейство в Карлово. Където и да потърсех работа като хореограф или танцьор, навсякъде ме посрещаха с унижение и пренебрежение. Аз бях "белязана". Това ме принуди да започна работа в консервна фабрика като работник, където останах цели 40 години. Винаги съм се оприличавала на самотно дърво на висок хълм, брулено от ветровете и огъвано до земята, но винаги съм се изправяла”.

Въпреки 60-годишната раздяла с Мездра, достолепната дама не е забравила родния си град.

"Никога не забравих Мездра и годините, изживени с приятели и съмишленици. Снимките от нашите театрални постановки пазя и до днес. Често ги разглеждам и сълзите сами се стичат по лицето ми. Танцът и до днес нося в сърцето и душата си. Вълнувам се и се радвам, че успях да се върна поне за ден в родния град. А това стана възможно по една щастлива случайност на съдбата. Гледайки една вечер телевизия, чух, че ще пеят Групата за стари градски песни "Мездрея". Нещо трепна в мен и реших, че на всяка цена трябва да дойда поне за ден в Мездра. Синът ми веднага се обади в редакцията на предаването, откъдето любезно ни обясниха, че трябва да се свържем с Читалище "Просвета" за повече информация. Когато напуснах града, читалището тогава носеше името на Васил Коларов. И така успяхме да се свържем с Валя, която е един прекрасен организатор, и да й благодаря за поканата”, реди спомен след спомен Теменужка Тинчева.

Тя сподели, че е впечатлена от промените в града. "Видях една преобразена Мездра, един голям вече град, но пазещ мили спомени от детството и младостта ми”, допълни с усмивка и насълзени очи. Тя носеше със себе си десетки снимки, запечатили скъпи спомени. С разтреперани ръце разгърна пазената като реликва рекламна брошура от първата театрална постановка, играна на сцената на тогавашното читалище "Васил Коларов".

На срещата бяха дошли дългогодишният градоначалник на Мездра Иван Аспарухов, бившият секретар на общината Нина Данколова, художественият ръководител хореографът на Ансамбъл "Мездра” Мирослав Аспарухов, Иванка Начева, дъщеря на близък и колега от театралния състав на Теменужка Тинчева, танцьори от ансамбъла и Виктория Данкова, член на читалищното настоятелство.

Секретарят на читалището Валентина Цекова каза, че в знак на признателност към положеното начало и оставеното от Теменужка Тинчева творческо наследство, танцьорите от Ансамбъл "Мездра" ще гостуват за рождения й ден през месец ноември в Карлово.