Павлова отбеляза, че има ръст и при образуваните досъдебни производства, като до момента те са 231, а към 2019 г. са били 136. Тя добави, че и към момента продължават да постъпват сигнали и да се образуват разследвания.

Видеонаблюдението в изборните секции след края на гласуването изигра своята роля при разкриване на голяма част от този вид престъпления, според Мария Павлова. Всички политически партии купуваха или правеха опити да купуват гласове, каза тя.

От прокуратурата отчетоха, че при отминалите местни избори над 30 000 души са били регистрирани като кандидати за общински съветници и кметове - т.е. лица с имунитет, което е затруднило работата на междуведомственото звено за изборни престъпления, създадено между прокуратурата, МВР и ДАНС.

До момента изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов е внесъл искане за сваляне на имунитета на четирима души, като това е разрешено от ЦИК и те са привлечени към наказателна отговорност, посочи Ваня Стефанова, завеждащ отдел във Върховната касационна прокуратура.

Главният секретар на МВР Живко Коцев обясни, че полицията е локализирала рисковите секции, а получените сигнали са 2767 - предимно за купуване на гласове, унищожаване и повреждане на предизборни материали и корпоративен вот. Най-много сигнали има от областите Бургас, Благоевград и Пазарджик. През седмицата на балотажа са постъпили над 1900 сигнала.

Коцев отбеляза също ръст на сигналите - през 2019 г. те са били 1656, като сега увеличението е с над 65%. Образуваните наказателни производства от МВР на отминалите местни избори са 221, докато през 2019 г. техният брой е бил 102.