Владислава Лакова
Владислава Лакова

Още на презентацията срещу предложението се обяви общинският съветникът от ДПС, Борислав Банчев. Интерес у гражданите предизвикаха критериите по които са определя съдържанието на RDF отпадъците. Според становището на експерта в РИОСВ Враца Георги Караиванов, изгарянето на тези отпадъци води до отделяне на опасни вещества в атмосферата. Появиха се множество въпроси от страна на присъстващите относно замърсяването на въздуха във Враца.

По време на граждански диалог /този вторник/ относно подготвяната от фирма на Ковачки инсталация за горене на отпадъци, екоактивисти заявиха, че също са категорично против. Съпредседателят на „Зелените”, Борислав Сандов заяви, че ако бъде изградена инсталацията за горене, за гражданите няма да има нищо положително и добави: „Това няма да намали такса смет за гражданите, ще утежни трафикът и ще навреди на пътната настилка и инфраструктурата. Хората, които са със хронични заболявания също ще имат проблеми.”

Срещата инициирана от движението на „Зелените” уважиха и двамата общински съветници Владислава Лакова зам. председател на Общинския съвет и Георги Генов от Български демократичен център. За MediaNews Лакова заяви: „Присъствах на презентацията на това инвестиционно намерение. Нашето становище от Демократична България е категорично, че око бъде внесено в Общинския съвет, при разглеждане с сесия, няма да гласуваме със „за” и няма да подкрепим подобно изграждане на такова съоръжение за изгаряне на отпадъци. Още повече на тази презентация не получихме ясни доказателства, че процесът няма да е вреден за гражданите”

Ще се изгради ли инсталация за горене на биомаса и RDF отпадъци във Враца, още не е ясно. Отговор се очаква да има на редовната сесия на Общинския съвет.