© Областна администрация - Враца

Николов увери, че е належащо създаването на стратегическа план - програма за изпълнение на проекти във ВиК инфраструктурата.

“Считам, че е необходимо, по предложение на кметовете, да бъде изготвен списък от проекти, кореспондиращи с инвестиционните програми на общините. Проектите, касаещи изграждане или рехабилитация на водопроводната мрежа ще бъдат заложени за изпълнение, а с приоритет ще се инвестира в населените места, в които има проблем с водоподаването”, категоричен е областният управител. Необходими са и качествени инвестиции във водопреносната мрежа, за да се пести воден ресурс. По думите му решенията се коренят в реализацията на съвместни цели, но такива, които да не оказват влияние върху доставката на услугата по подаване на питейна вода.

По данни на ВиК дружеството, засегнати от маловодието към момента са близо 1300 души в 4 села от областта. Направена е вече организация за водоснабдяване на селата Ослен Криводол и Лик, като се присъединяват водни количества от яз. “Среченска бара”. По този начин, двете села ще излязат от режим. В Згориград вече се подобрява водоподаването, там предстои и значителна инвестиция за изграждане на водопреносната мрежа.

Областният управител Николай Николов поясни, че проблемът с водните ресурси е всеобхватен и налага търсене на работещи решения, за реализация в краткосрочен и дългосрочен план. Той припомни, че в момента МРРБ сключва с предимство споразумения за проектите, свързани с ВиК инфраструктура, но в малка част от врачанските общини са заложени подобни инвестиции.

Той апелира кметовете да приоритизират изпълнението на ВиК проектите, като акцентира върху необходимостта те бъдат съгласувани с ВиК оператора, за да може тези проекти съвместно да се изграждат, експлоатират и надграждат.

“Затова се ангажирам да бъдат изготвени и предложени инвестиции и в дългосрочен план. С активното сътрудничество на местната власт, ще бъдат идентифицирани нужните за финансиране със средства от Държавния бюджет приоритетни проекти”, категоричен беше областният управител.