
Освен това, антибиотикът не лекува грип и настинки. Тези силни лекарства
се предписват срещу гъбични инфекции и усложнения. Тези медикаменти
имат особеността наред с болестотворните бактерии в организма да убиват и
полезните, с каквито е пълен стомашно – чревният тракт. Така,
самолекувайки аматьорски едното заболяване, пациентът може да си докара
друго, като например да обостри гастрит или язва.
За да не се случват
такива неблагополучия в лечебния процес, наред с антибиотиците, лекарите
изписват и пробиотик или друг тип хранителна добавка, която да
балансира този процес.
В миналото, когато хранителни добавки нямаше,
участъковите доктори препоръчваха на болните в такива случаи да ядат
много кисело мляко. Този съвет е актуален и днес, но само, ако сте
убедени, че продуктът е домашен или е без консерванти, т.е. в него има
жива бактерия лактус бацилус булгарикус. Подобен балансиращ решим при
прием на антибиотици създава и кефирът. В последните години много хора
си го произвеждат за домашна консумация от кефирена гъба.