По повод 141-ата годишнина от гибелта на родения в сливенското село Гергевец герой пред неговия паметник бе направен помен, поднесени цветя и даден курбан за здраве на жителите на двете балканджийски села.

За живота и трагичния край на Александър Чендов говори краеведът Петър Вутов, а тематична програма изнесе Групата за шлагерни и авторски песни "Тинтява” при игнатишкото Читалище "Никола Вапцаров”, която изпълни патриотични възрожденски песни.

Поклонението уважиха кметовете на Игнатица и Осеновлаг Иво Костов и Бонка Младенова. Сред дошлите да си спомнят за "Комитчето", както е останал в народната памет Александър Чендов, бе 78-годишната осеновлагченка Иванка Войнова, по чиято инициатива през 2010 г. недалече от лобното място на най-младия Ботев четник е поставена паметна плоча.

Според преданието, останало в паметта на местното население, Александър Чендов е погубен от един от по-заможните по нова време люде в Осеновлаг - овчаря Стоян Дашин. Именно при него раненият Ботев четник потърсил убежище при преминаването по тези места на групата на Никола Войновски. Известно време овчарят дори се грижел за момчето, което се било скрило в една пещера, но страхувайки се турците да не разберат, че помага на младия комита и да си отмъстят на семейството му, го бастисал и заповядал на ратая си да изгори трупа му.

Десетина години след Освобождението Стоян Дашин се самоубил, но извършеното от него предателство и до ден-днешен тегне като зла прокоба над следващите поколения в рода му.

Макар да няма никаква вина за случилото се, един от неговите правнуци - 58-годишният Кръстьо (Кръстан) Дашин, също е сочен понякога с пръст от хората като "убиец". Тази несправедливост му тежи, боли го. Когато разказва за станалото, през сълзи споделя, че съжалява и че най-съкровено му желание е цялата истина един ден да излезе наяве.