Във фолклорния празник, който е без конкурсен характер, се включиха самодейци около 30, фолклорни, певчески и вокални групи, народни хорове, танцови състави, инструменталисти и индивидуални изпълнители. Всички участници получиха грамоти за отлично представяне.

Културната изява бе открита от председателя на читалището домакин Мирела Николова и Петя Тодорова, които припомниха легендата за красивата невяста Игнатица, дала името на селото.

Поздрав към самодейците и гостите на фестивала поднесе кметът Иво Костов, който благодари на организаторите и на всички игнатичени, допринесли за осъществяването на фестивала. Той пожела успешно представяне на изпълнителите и добро настроение на жителите и гостите на Игнатица, дошли да споделят празника на българското, както и Деня на селото.

Освен представители на читалищата от община Мездра – Зверино, Ребърково, Оселна, Лик, Горна Кремена, Люти брод, Моравица, на сцената се изявиха възпитаниците на музикалния педагог Анета Петкова от II-а клас при ОУ “Христо Ботев“ – Мездра, както и представители на читалища от София, Ботевград, Роман и селата Искрец, Бов, Церово и Борован.

Първи превзеха сцената най-малките – децата на дефилето. Техните изпълнения спечелиха аплодисментите на публиката със своите слънчеви усмивки и танцови умения. След тях към Ржана се понесоха любими песни от богатия песенен автентичен и обработен фолклор.

В истинска танцова магия се превърнаха изпълненията на Ансамбъл „Мездра“, представен с всичките си формации - Детски танцов ансамбъл” Мездра- Джуниър”, Средношколски танцов ансамъбл” Мездра и клуб ”Хорце, винце и още нещо…“ , за които площадът се оказа тесен.

Фолклорният празник в сърцето на Балкана завърши късно след обяд с общо хоро, което се изви на площада в подножието на Ржана.

Гости на празника на селото и фолклора бяха кметът на Мездра Иван Аспарухов и кметовете на Зверино, Долна Кремена, Брусен, Моравица и Зли дол.