С полагане на венец и цветя пред бюст-паметника на Васил Левски (1837-1873) днес група родолюбиви граждани отбелязаха в Мездра 179-годишнина от рождението на Апостола на свободата. Да почетат паметта на националния герой дойдоха хора от различни поколения. Сред тях бяха членове и симпатизанти на местните структури на ВМРО и на Националния фронт за спасение на България (НФСБ), представители на Народно читалище "Просвета 1925” и бившият председател на Общинския съвет Делян Дамяновски. Най-малкият участник в патриотичната проява бе 3-годишният столичанин Димчо Данев.

По случай рождения ден на Дякона Тамира Кунева, петокласничка в ОУ "Св. св. Кирил и Методий”, прочете откъс от стихотворението "Васил Левски” на Камен Зидаров.

За непреходното значение на делото на Апостола на свободата говориха председателят на градската организация на ВМРО Тихомир Илчев и почетният гражданин на Мездра Пенка Георгиева.

Участниците във възпоменателната проява почетоха с едноминутно мълчание и падане на колене паметта на великия българин, след което поднесоха венец и цветя на признателност и се снимаха за спомен през бюст-паметника на Апостола, който бе открит официално на този ден точно преди една година.

За разлика оттогава, сега от Община Мездра и от местния политическия елит неглижираха годишнината от рождението на Васил Левски.