Три са определените за ремонт участъци и съоръжения: бронята на водния откос, отводящия канал към основния изпускател и пакер в тунела под стената. Предписаният за ремонтно-възстановителни работи по тези участъци има от преди повече от шест години, но те не са изпълнени. По тази причина от 2018 година „Огоста“ е в списъка на язовирите, чиито стени и съоръжения подлежат на неотложен ремонт.

През годините след пускането му в експлоатация (в края на 1986 г.), са правени частични основни ремонти в инжекционната галерия със смяна на дренажни помпи и напорен водопровод, както и на отводящия канал. Правят се и текущи ремонти, но те са дребни и се извършват с минимални сили и средства, съобщи специалистът от дружество „Напоителни системи“ инж. Виктор Белински.

Дружеството обаче няма достатъчно средства за поддръжка на язовира, според кмета на Монтана Златко Живков. „На три пъти се наложи да помагаме за чистенето на стената с наша техника, поради липса на такава от страна на „Напоителни системи“. Това, което е искано от нас, е разрешение за строеж за два от проблемите предвид очакванията за ремонтни дейности. То е издадено, но ремонт така и не започва, а гражданите на Монтана искат отговори за това безопасен ли е язовирът и изпълнява ли целите, за които е създаден“, коментира още Златко Живков.

От изказвания на експерти от Държавната консолидационна компания и Министерството на земеделието стана ясно, че проекти за ремонтно-възстановителни дейности на два от компроментираните участъци – мокрият откос и отводящия канал – има, има и количествено-стойностна сметка, но все още няма решение за възлагане на дейностите.

„Язовирът е собственост на Министерство на земеделието, но в управлението и експлоатацията му участват и други институции. Едната е собственост на водите му, друга отговаря за контрола, а четвърта страна отговаря за достъпа до него. Законодателната власт ограничава всяка от тях по някакъв начин и става преплитане на законодателни органи, в резултат на което не е ясно кой не си е свършил работата“, обобщи народният представител от „Продължаваме промяната“ Инна Иванова, която също участва в срещата. Тя допълни, че до края на март трябва да се усъвършенства законодателната рамка, която е в основата на всяко следващо решение по отношение на „Огоста“ и други подобни съоръжения. „Надяваме се до края на март да успеем да разгледаме тази законодателна рамка – така, че да се вместим в срока на разрешението за строеж. Ако не – което е много вероятно, ще се мине в нова процедура, което ще отнеме минимум шест месеца“, каза още Инна Иванова.