Всички хора са изложени на ТФА по много начини, включително и през храната и питейната вода. Резултатите от нашите открития обобщават спешната нужда незабавно да се забранят пестицидите от групата PFAS, за да се предотврати по-голямо замърсяване на хранителната мрежа, призова Саломе Ройнел от организацията.

Групата на PFAS се състои от приблизително 4000 изкуствени синтетични пер- и полифлуороалкилови вещества, които са изключително устойчиви на разграждане и присъстват в редица продукти.

Проучването на неправителствената организация открива високи нива на „вечни химикали“ в зърнените закуски. Проучването, проведено от организацията, обхваща 65 конвенционални зърнени продукта, закупени в 16 европейски страни, и включва зърнени закуски, популярни сладкиши, тестени изделия, кроасани, пълнозърнест и рафиниран хляб, както и брашно.

Констатациите показват, че „най-замърсената храна е типичната зърнена закуска“, тъй като „средните концентрации са 100 пъти по-високи от тези във водата от чешмата“ в случая на трифлуорооцетна киселина.

81,5% от анализираните проби са замърсени с ТФА, като най-високите нива са в пълнозърнест хляб, закупен в Белгия, с 340 микрограма на литър (µg/l), а най-ниските – в сирене, предлагано на пазара в Унгария (14 µg/kg), докато проучването на PAN Europe посочва 120 µg/l в препечен хляб.

Трифлуороцетната киселина има изключително вредно въздействие върху възпроизвеждането, тъй като засяга пряко сперматозоидите. Освен това оказва и неблагоприятни ефекти върху щитовидната жлеза, черния дроб и имунитета, отбелязва агенция ЕФЕ.