© Община Монтана

Събитията на фестивала, за училищата, ще се проведат в Природо-математическа профилирана гимназия „Св. Климент Охридски“ – град Монтана. В програмата са включени:

  • Наелектризиращо и магнетично /работилница по физика/ - Ако сте се питали „Как се зареждат телефоните безжично?“, предстои да разберете това и отговорите на още много въпроси в работилницата на Университет за деца.
  • Разгадай тайните на Тутанкамон - По време на тази работилница ще използвате опростена версия на Розетския камък, с който ще разгадаете истински египетски йероглифи, които крият тайна. Каква е тайната? Елате да разкриете мистерията с помощта на екипа на Академия Сметало.
  • Кой работи на Антарктида? – Ще разберете от участничката в 32-та антарктическа експедиция Любов Костова. От нея ще научите за различни професии на полярниците, за качествата и уменията, които трябва да притежавате, за да станете и вие някой ден част от най-голяма научна лаборатория на открито.
  • Тайните в сърцата на галактиките - В сърцето на всяка галактика, включително и на нашия Млечен път, дебне свръхмасивна черна дупка. Доц. д-р Владимир Божилов ще ни разкрие неподозирани галактически тайни.
  • Жега или кой не го предпочита горещо – Питали ли сте се „Как живеят влечугите, тези студенокръвни животни във все по-горещия климат на днешния бързо променящ се климат, резултат от човешката дейност? Херпетологът д-р Емилия Вачева ще сподели резултатите от най-новите си изследвания, за това как влечугите понасят промените в климата и какво може да научим от тях.
  • Удивителна химия /работилница по химия/ - Потопете се в света на химията с лабораторията на Университет за деца. Ще се запознаете с правилата за безопасност в химичната лаборатория и ще участвате във вълнуващи химични експерименти.
  • Направи снимка на тъмната страна на Луната - Присъедини се към Академия Роботика за едно незабравимо космическо приключение! В тази работилница ще построите и програмирате роботи, които ще изследват мистериозната тъмна страна на Луната.

Всички събития включени в програмата на фестивала са безплатни. При интерес е необходимо учителите да направят заявка! Пълната програма, както и формуляр за заявка може да откриете тук: https://beautifulscience.bg/montana/

Мероприятията от основната програма на Фестивала ще се проведат в Драматичен театър „Драгомир Асенов“ - Монтана!

  • 15:00 – 16:00 - Дългият път към звездите (театрално научно-популярно представление)
  • 17:00 – 18:00 - Българското присъствие в Антарктида - представяне на книгата „Антарктическият стопаджия“ на проф. д-р Христо Пимпирев
  • 18:30 – 19:30 - Истории за хора, вируси и още нещо - публична лекция на доц. д-р Любомира Николаева-Гломб
  • 20:00 – 21:00 - Големите очаквания в астрономията - публична лекция на Никола Каравасилев

    Източник: Община Монтана