Училищната програма е специално разработена, за да накара ученици от различни възрасти да се вдъхновят от природоматематическите предмети чрез интерактивни, но и забавни занятия. Основната програма в Регионалната библиотека е подходяща за възрастни и семейна публика и представя водещи имена от научните изследвания и образованието.

Когато подготвяхме фестивала във Видин, бяхме абсолютно убедени, че искаме да подготвим такава програма, че тя да има значение за града, каза Любов Костова от Фондация „Красива наука“. Учените в България не идват само от големите градове на страната или от университетските центрове. Наука се прави по един или друг начин във всички краища на България. Знаем, че учените в един град са най-малко познатите хора, което ние искаме да обърнем, отбеляза тя при представянето на един от лекторите – д-р Ваня Ставрева. Тя е археолог в Регионалния исторически музей и представи миналото на Видин в светлината на новите археологически открития.

Културните пластове под съвременния град са с дебелина около шест метра. Редовни археологически проучвания на антична Бонония се правят всяка година от 2018 насам, каза д-р Ставрева. На практика се проследява цялата хронология от възникването на Бонония през I в. сл. Хр. като военен лагер и пътна станция по Дунавския път до днес, отбеляза археологът.

Програмата включва още лекциите „Мисия ЗДРАВЕ с добрите бактерии на българските млечни продукти“ на проф. д-р Светла Данова и „Големите очаквания в астрономията“ на Никола Каравасилев.