© БТА

Те представят пред младите хора от училището презентации за различни професии, чрез които могат да се занимават със съвременна наука – как да стигнат до изучаване на Антарктида и евентуално до експедициите до нея, има лекции за влечугите, доц. Владимир Божилов ще изнесе лекция за тайните на галактиките и съвременните открития, направени благодарение на нови телескопи, спътници и станции.

Във втората част на пътуващия фестивал ще има лекции пред ученици и граждани в сградата на драматичния театър в Монтана. Доц. Любомира Николова – Гломб ще изясни въпроси около съжителството на хората с различни вируси, кои от тях са опасни за човечеството и какви са начините за предпазване от тях, как трябва да се води борба с фалшивите новини около вирусите и т.н.

Доц. Владимир Божилов и театрален колектив ще представят театрален спектакъл „Дългия път към звездите“. Проф. Христо Пимпирев ще представи пред граждани своята книга „Антарктическият стопаджия“ и ще разкрие подробности около експедициите и научните открития на Антарктида, уточни Любов Костова.

Чрез лекциите, презентациите и уъркшоповете по темите за опознаването на нашата планета чрез Антарктида, за тайните на космоса и за здравеопазването пътуващият фестивал „Красива наука“ се стреми да достигне до повече хора и ги увлече в науката. С гостуването в Монтана днес градът се включва в Европейската нощ на учените, заяви Костова.

Основен организатор на пътуващия фестивал „Красива наука“ е едноименната фондация, партньори са община Монтана, ПМПГ „Свети Климент Охридски“ и други. Медиен партньор е БТА.