Петокласничката Деси, шестокласничката Дора и пременените като Пижо и Пенда – първокласниците Влади и Цвети, разказаха за най-българската традиция – празникът на Баба Марта, която намерила две кълбета прежда и решила да направи мартеници.

За силата на родовата памет и родовия корен, втъкани в българската национална носия, за посланието на един народ, вплел смисъла на своето вековно съществуване в усукания червен и бял конец като символ на здравето, щастието, плодовитостта и изобилието.

Тереза Стоянова от музикална група “Little wings”, с ръководител Тони Яшова, поздрави всички с песента „Песен за България” .

Директорът на училището Галя Богданова, пременена в национална носия, посрещаше грейналите от радост очички на малчуганите. Заедно с нея бе и учителят по български език Красинка Николова, която раздаваше усмивки и мартенички.

Дворът на училището оживя в пъстра мартеница от ученици и учители, пременени в национални носии, под звуците на най-българското хоро – Дунавското. Ръка за ръка и сърце до сърце пъстрото хоро изпълни с многоцветни багри слънчевата утрин.

Със знамето на България Баба Марта поведе хорото, което се изви като жива мартеница, галено от топлите лъчи на мартенското слънце.

Специален гост на събитието бе заместник-кметът Нели Минева.