© „Сдружение Азбукари“

„Мама“, „родина“, „България“, „обич“, „свобода“, „приятели“ - любимите български думи, които в детството сме редили с картончета с буквите на празничните шествия по случай 24 май, и тази година могат да се наредят с тениски, е идеята на „Сдружение Азбукари“. „Тази година очакваме най-често изписваната с тениски дума да е „мир“, смятат те.

„Нека на 24 май заедно с приятелите или с децата си облечем тениски с буква от българската азбука и подредим любимата си дума. Може да се снимаме, преди да отидем на празничното шествие „Парад на буквите“, което организира „Сдружение Азбукари“ на 24 май - Ден на българската писменост, просвета и култура.

„Парад на буквите“ и тази година ще започне от площада на духовността - „Славейков и ще стигне до парка Заимов в София, където ще има импровизирани празненства.

Маршрутът на „Парад на буквите“ е с начало площад Славейков, продължава по ул. „Г. С. Раковски“, вдясно по ул. „Оборище“ към катедралния храм „Св. Ал. Невски“, заобикаля храма отляво и по ул. „Оборище към бул. „Васил Левски“ до паметника на Васил Левски. Продължава по бул. „Янко Сакъзов“ до главния вход на парка „Заимов“ откъм ул. „Васил Априлов“, където празникът ще продължи.

Тениската ще е и „входен билет“ за празника в парка „Заимов“. Всеки, който я носи, ще има шанса да получи безплатно напитки, лакомства и специална изненада от „Сдружение Азбукари“ - плакат „Върви, народе възродени“, „Левски“ или „Аз съм Българче“.

В парка „Заимов“ танцьори от Клуб за народни танци „Витоша“ ще учат децата на стъпки от традиционните ни хора, за да съпреживеят те, заедно с родителите, с бабите и дядовците, най-хубавия български празник. Тази година ще бъдат организирани и различни нови активности за забавление на децата.

„Живеем във време на изпитания и предизвикателства. И точно днес, повече от всякога, писаното българско слово ни лекува, успокоява, вдъхновява, прави ни по-силни и ни въздига.

Във времена на продължаваща пандемия повече от всякога буквите от българската писменост, създадени от светите братя Кирил и Методий, са нашето спасение в жаждата за жива комуникация между хората. С тези букви ние изписваме най-красивите послания към своите близки и приятели, към всички сънародници. Щастливи сме, че ги имаме, българи!“, казват от „Сдружение Азбукари“.

Не всички деца ще окичат с венци портретите на светите братя Кирил и Методий в училищния си двор. Но могат да отбележат празника вкъщи, заедно със своите родители, предлагат Азбукарите.

По този повод те издадоха и разпространяват плакат, посветен на празника и на светите братя Кирил и Методий. Той е с размери 70 на 100 см и с лайсни, за да може да се закачи в българските домове. Създаден е от Кристина Борисова, преподавател в Националната художествена академия. На него са отпечатани и първите куплети от химна„Върви, народе възродени“.

Ето какво трябва да знаят децата ни за празника:

Какво още може да научат вашите деца на празника, пред плаката на Кирил и Методий?

  • На 24 май се чества българската просвета, култура и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като Солунските братя. Преводите на Библията Кирил и Методий записват на глаголица.
  • Думата „азбука” възниква от произнасянето на първите две букви от глаголицата – „А” и „Б” или „Азъ“ и „Буки“. Названието глаголица идва от старобългарската дума – „глаголъ“, която означава „дума“. И тъй като глаголати“ означаваговоря“, глаголицата поетично е наричана „знаците, които говорят“ или „говорещата азбука“.
  • Днес над 300 милиона жители на планетата пишат с нашите букви. Кирилицата е третата официална азбука на Стария континент.
  • Светите братя Константин Кирил – Философ и Методий са обявени за покровители на Европа.
  • Създателите и разпространителите на българската азбука, наречена глаголица, са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старобългарски език и за разпространяване на християнството сред българите.
  • От своя страна ученикът им свети Климент Охридски, създава кирилицата, като признание към делото на братята просветители. Днес съществуват няколко национални варианти на кирилицата: Българска кирилица, Босанчица, Белоруска, Румънска, Сръбска, Македонска, Руска, Украинска, Казахстанска, Киргизстанска кирилица, Молдовска, Монголска и Таджикска кирилица.