Месец преди това организаторите поканиха всички българи от страната и чужбина да се включат в инициативата, като изпратят видеа, с които да вдъхновят сънародниците ни да участват - професионални и любителски ансамбли, групи за фолклор към читалища, училища, детски градини.

Над 120 бяха заявките за участие от градове и села в България. Сънародници от Австралия, Аржентина, Испания, Италия, Молдова и САЩ също се включиха в инициативата. „Изпращаме цялата си позитивна енергия към нашите приятели от Бердянск и Мелитопол в Украйна, които всяка година участват“, казаха организаторите. На страницата „Пробуждане с хоро на 3 март“ и в момента българи отвсякъде изпращат вдъхновяващи видеа, съобщиха от „Сдружение Азбукари“.

Заради ковид мерките организаторите пренесоха празника изцяло в социалните мрежи. Те направиха съпричастни всички българи по света с празника, като излъчиха двучасов концерт на 3 март от 12 часа на живо във фейсбук страницата „Пробуждане с хоро на 3 март“. Там всеки българин може да види вдъхновяващи видео репортажи на участници от градове и села в страната и чужбина, които и в момента се публикуват, и ще продължат да се качват и в близките дни, казаха организаторите.

В реализацията на концерта се включиха Професионален ансамбъл „Български ритми“, Клуб за народни танци „Витоша“, а залата беше предоставена от “Pretty Dance Hall”.

Празничния концерт откри Радослав Тодоров, главен хореограф на Професионален фолклорен ансамбъл „Български ритми“, чиято история датира от 1964-та - същата година, в която е създаден химнът, каза той. „Тази година инициативата „Пробуждане с хоро“ символично обединява молитвата на всички български граждани, солидарни със съдбата на невинните украинци и сънародниците ни, живеещи в Украйна“, каза водещият.

„Нека с моста на хорото, осъществяван в Деня на Свободата по целия свят, да създадем мрежа от подкрепящи мисли, чувства и съпричастност с болката и тежката участ на украинските граждани. И нека българската мелодия и танц им дадат кураж и надежда за преодоляване на трудностите и да ги заредят със силен импулс на енергия за укрепване на вярата и силата на духа. С тези думи призоваваме многобройните участници в глобалното събитие „Пробуждане с хоро“, посветено на българщината и родолюбието, да се помолим за мир в Европа и по целия свят“, каза след концерта Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари“ и основен организатор на събитието.

„Днес ще се хванем за ръце и ще се съберем в родова верига, защото българите имаме нужда от Единение и Възход“, беше поканата на организаторите към българите.

Първите участници бяха малките сестри Данита и Габриела Павлови, които изпълниха прочувствено „Къде си, вярна ти любов народна“ на Добри Чинтулов и „Отечество любезно“ на Иван Вазов.

„Кръшни танци през целия ден, у нас и извън пределите на България извиват фолклорни ансамбли, професионални групи и любители, деца от училища, културни центрове и организации, привлечени от идеята за Единението“, каза водещият. Ансамбъл „Български ритми“ поведе празничното хоро с „Тракийско настроение“.

„В тазгодишното седмо издание се включват читалища, детски градини и училища, любители, професионални танцьори и ансамбли и всички те са обединени от идеята за единство и почит към смелите подвизи на мъжките сърца, трагично загинали за Свободата на България.

Сънародниците ни зад граница, включващи се в голямата верига на народния танц, изпращат и в момента своите послания от САЩ, Австралия, Испания, Италия, Аржентина, Молдова и други държави по света. За седма поредна година на Националния празник на България – 3 март, отправяме призив за обединение на българите у нас и по света със символа на единението, енергията, силата на духа и тялото - българското хоро“, съобщи водещият.

За празничното настроение пя Боряна Василева, солистка на оркестър „Шевица“. „Радвам се, че за поредна година се включвам в инициативата - каза тя след концерта. - Надявам се много хора да направят едно дълго българско хоро. Атмосферата беше приповдигната, участниците бяхме щастливи да се срещнем. Аз имам много приятели от Украйна и съм заявила желание да помогна на хората в нужда и приветствам всички, които искат да помогнат на нашите братя и сестри в този тежък момент.“

Концертът беше богат с изпълнения на народни певци от всички фолклорни области - Таня Скечелиева от ансамбъл „Филип Кутев“, младите Антонио Симеонов, откритие на Гуна Иванова и Роман Романов от Златоград, Сорина Богомилова, солистка на ансамбъл „Филип Кутев“, Виолета Костадинова, солистка на ансамбъл „Изворче“.

С граовски песни се включиха познатите на слушателите на БНР дългогодишни радио гласове Ива и Ева Валентинови, а Ана Мария в съпровод на кавала на Злати Петров изпълни прочувствените „Излел е Дельо“ и „Заспала е Калинка“. „Винаги със Злати Петров приемаме поканата от „Пробуждане с хоро“ с огромно желание и настроение и с огромна надежда, че се умножаваме - каза тя. - Ние, които пазим традицията, имаме необходимост от това, тя да бъде наша отправна точка и като един мотив за живот. Като всеки човек се притеснявам за това, което се случва в Украйна, но вярвам в Бога, в доброто и в добрия изход - така съм възпитана.“

Младата талантлива Валерия Момчилова, солистка на ансамбъла към Националната гвардейска част, изпълни граовски и шопски песни. „Щастлива бях да видя всичките си колеги - каза тя. - Мисията ми е да радвам хората с нашата хубава музика. Особено в такова размирно и тежко време музиката е нещото, което би повдигнало духа на всички страдащи от войната мирни хора.“

Към изпълнителите се присъедини и едно вдъхновяващо младо дуо - Пирина Христова и Виктор Джоргов, глас и гайда. През цялото време песните на изпълнителите придружаваха неуморните танцьори от ансамбъл „Български ритми“ и клуба за народни танци „Витоша“. Между изпълненията видео репортажи припомняха как са преминали предишни издания на „Пробуждане с хоро“ и как българи от страната и чужбина се готвят да се включат в инициативата тази година.

С пожелание нашата обща позитивна енергия да прогони лошото, песимизма и мрачното настроение, градусите на настроението повдигна солистът на ансамбъл „Загоре“ – Веселин Василев, заедно с дуетнатаси половинка Деница Янкова. Всички участници извиха общо хоро, на което се хвана и Цвета Кирилова.

От името на организаторите и участниците РадославТодоров пожела на всеки един българин по света мир и единство. „Незабравяйте, че българското хоро е ярък обединител и център на енергия, национален код и български заряд. Бог за пази България!“, каза още той.