В категорията "Изборът на българите" Белоградчишките скали и крепост заеха първото място с 2 815 гласа. Отделно, Белоградчишката крепост се нарежда на второ място - с 27,73 % от гласовете в раздел "Туристически атракция/обект".

Наградата бе връчена на кмета на Белоградчик от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, която заяви: "Връчвам специалния приз "Изборът на българите" за любимо място за почивка, ваканция или разходка за 2018 г. на тържествена церемония. Белоградчишките скали са наша уникална национална гордост. Поздравявам кмета на Белоградчик Борис Николов за това, че тази светиня се пази за бъдещите поколения. Прекрасната природа и културните ни богатства са най-големият потенциал на страната ни."

Кметът Николов благодари за високите отличия и припомни думите на френския пътешественик от XIX в. Жером-Адолф Бланки, че "Белоградчишката крепост" е най-романтичната крепост в Европа. Романтиката й придават божествените скални образувания, чиято величественост, сила и мълчание приковават вниманието на гостите. Влизайки в крепостта, те се озовават в един странен свят, в който сенките от миналото се преплитат с образите на настоящето."