В първото издание на First International Folklore Festival „The Folklore Magic of Mezdra“ ще вземат участие фолклорни ансамбли от 11 държави от Европа, Азия, Северна и Южна Америка - Албания, България, Мексико, Португалия, Румъния, Сърбия, Тайланд, Украйна, Унгария, Уругвай и Филипините.

Участниците във фестивала ще пристигнат в гр. Мездра на 18 юли, неделя. Същия ден от 20:00 часа те ще изнесат концерт на открито в село Моравица, който ще бъде в двора на ОУ „Васил Кънчов“.

В 10:00 часа на другия ден - 19 юли, понеделник, представители на всички гостуващи състави ще бъдат приети от кмета на община Мездра Иван Аспарухов.

Вечерта от 20:00 часа участниците във фестивала ще изнесат концерт в Народно читалище "Факел-1926" - с. Зверино, а от 22:30 часа в Oasis Resort Zverino ще бъде организирано международно фолклорно DJ парти, на което групите ще представят танци, характерни за съответната страна и регион.

В третия фестивален ден - 20 юли, вторник, ще има два концерта: от 10:00 часа в двора на Дом за стари хора - гр. Мездра за потребителите на дома и на Комплекс социални услуги за деца и лица с увреждания, и от 20:00 часа на открито за жителите и гостите на село Дърманци.

Кулминацията на фестивала ще бъде на 21 юли, сряда, когато от 19:30 часа участниците ще направят дефиле в централната градска част на Мездра, а от 20:00 часа ще изнесат заключителен концерт на площад „България“. Тридневният празник на фолклора ще завърши с парти в Dance Club „Royal“, което е с начален час 23:30.

Фестивалната програма предвижда още посещения на Черепишкия манастир „Успение Богородично“, на Археологически комплекс „Калето“ и на културни забележителности в гр. Враца.

Организаторите на събитието - Ансамбъл "Мездра" и НЧ "Просвета 1925", най-учтиво канят жителите и гостите на община Мездра да заповядат на Първия международен фолклорен фестивал „Фолклорната магия на Мездра“.