Фондация „Проект Северозапад“ е учредена в края на 2016 година като местно базирана организация. Днес Фондацията вече е със статут на социално предприятие, едно от деветте в страната и единствено в целия Северозападен район.

Учредителят и директор на Фондация "Проект Северозапад" - Яна Рупева, разказва и за успехите, и за проблемите пред тях във времето на социална изолация през последните месеци.

Относно отношението на хората по време на социалната изолация, Рупева заяви, че по принцип в малките села не може да се говори за строга изолация. Животът на хората не се е променил, с изключение на маските и дезинфектантите. Все пак, жителите на Люти брод малко или много са се поизплашили, поради което клиентите на кухнята са намалели. Но от друга страна са се появили нови хора, които преценили, че за тях е много по-добре да получават топла и питателна храна от кухнята.

Яна допълни, че на този етап оцеляват, но притесненията й са, че трудното тепърва предстои. Тя разказа и за проектите, които имат за подобряване на средата живеене. Една от основните цели, които са си поставили като екип, е да превърнат двора в привлекателно място, което хората да припознаят като място за почивка и културни развлечения.

Най-важното за нея сега е да се освежат катерушките и люлките, тъй като децата имат нужда да играят в обезопасена зона. Още повече, че вече патронажната кухня вече предлага и обедно меню за свободна консумация.

Другото притеснение за нея, както и за всички живеещи в Люти брод, е претоварения трафик.

Припомняме, че през 2014 година, учредителите предприемат мащабно проучване на Северозападния регион, с подкрепата на Фондация BCause. След продължително изследване на над 10 общини, в областите Видин, Враца и Монтана, проведени срещи с местните власти и институции и благодарение на натрупаната информация, впечатления и опит, изборът паднал в региона на Община Мездра. Така в срещите с хората се ражда идеята за "Проект Северозапад".