Учредителят и директор на Фондация "Проект Северозапад" - Яна Рупева, с нескрита гордост разказа за постигнатите резултати от раждането на идеята и създаването на фондацията до видимия резултат. Яна работи за създаването на Фондацията и нейното развитие от самото начало, много преди официалната регистрация. Самата тя е социален работник и има дългогодишен опит като фъндрейзър (eксперт фондонабиране).

Рупева изрази своето задоволство, че въпреки големите трудности, многото усилия, една идея се е превърнала в действителност. Днес в кухнята се приготвя храна за 40 души от региона на дефилето, а услугата се предлага в 6 села. От другата седмица броят на потребителите ще се увеличи, както и броят на селата.

Услугата топла храна се предоставя срещу минимални месечни такси, които потребителите заплащат. 90% от стойността на таксите за най-уязвимите ни клиенти през зимните месеци се покриват от дарителски средства. Най-важното, с което се гордеят тук е, че се приготвя истинска вкусна храна за възрастните хора, много от които имат потресаващи истории и съдби.

Как се е стигнало до изграждането на кухнята и как е избрана Община Мездра за изпълнението на проекта?

През 2014 година, екип ентусиасти започва мащабно проучване на Северозападния регион, с подкрепата на Фондация BCause. Проучването е насочено към средните и малките общини в областите Видин, Враца и Монтана, с цел да се оценят нуждите на възрастните хора от региона и възможностите за устойчива подкрепа. През следващите две години екипът започва да организира здравни прегледи и да осигурява домашни помощници, с помощта на дарителите на Фондация BCause.

Благодарение на натрупаната информация, впечатления и опит, учредителите избират да стартират дейността си в региона на Община Мездра.

В края на 2016 година е учредена Фондация „Проект Северозапад“ като местно базирана организация. Нейната основна цел е да развие устойчиви услуги и подкрепа за старите хора и паралелно с това да развие местен капацитет и знание, за което са срещнали пълното съдействие от страна на общината. Предоставена им е безвъзмездно сградата на бившата детска градина в селото за 10-годишно ползване, а ремонтът и обзавеждането са направени само от дарители и доброволци. Искрящото от белота помещение изцяло е обзаведено с мебели от ИКЕА и Хепи, кухнята е оборудвана от Либхер България. Базата разполага със собствен автомобил, също дарение, с който се разнася храната до потребителите в съседните села.

Яна допълни, че фондацията има грандиозни проекти за развитието и на дейността, и на самия регион. На този етап се водят разговори с директора на ПГ „Алеко Константинов” в Мездра, учениците да идват тук на практика и да помагат на двамата готвачи. Също така, двама потребители от Комплекса за социални услуги в града се обучават да работят в кухнята, като на първо време ще бъдат като стипендианти към Фондацията.

В края на срещата тя призна, че е влюбена в региона, и има намерение да се премести тук.