д-р Димитър Петров
д-р Димитър Петров

Система за прием с лични карти на практика никога не е излизала от употреба, тъй като продължи да действа като алтернатива паралелно с пръстовите отпечатъци, когато чекирането с тях беше затруднено.

Петров посочи, че системата за пръстова идентификация е блокирала редовно, включително и днес. Това обикновено се случвало в пиковите дни и часове за прием през седмицата, предимно в понеделник и четвъртък около 11 часа.

“Аз съм доволен, че успяхме да предпазим системата от влизането на пръстовия идентификатор в извънболничната помощ, защото това значеше да се купят между 25 000 – 30 000 четци, което е разход от порядъка на 25 млн. - 30 млн. лева, а после щяха да се окажат непотребни“, каза Петров.

По думите му големият разход за отменената система е щял да бъде именно в извънболничната помощ, тъй като сега по негови изчисления болниците са купили не повече от 2 500-3000 чекиращи устройства по 286 лева всяко.

Петров не изключва след отмяната на системата да бъдат заведени дела от болници срещу НЗОК заради задължението да купят чекиращи устройства за пръстовата идентификация, която се оказа незаконно въведена. Болнични сдружения вече дадоха заявка да си търсят правата в съда.

Според него обаче индивидуалните разходи на болниците не са толкова големи, че да си заслужава да се водят дела.

Петров коментира, че никой в касата не е искал въвеждането на системата за пръстова идентификация, а тя е брутално наложена от бившия здравен министър Петър Москов чрез неговите заместници и съветници в управата на НЗОК.

“Това освен на пари доведе до много загуба на време, нерви и поради постоянните грешки и сривове в системата и регистриране на пациенти по алтернативен начин, те всички бяха проверявани от районните каси, което отклоняваше проверяващите от нормалната им контролна дейност“, каза Петров.

“Така че няма никакъв финансов ефект за касата от въвеждането на тази система, а има само загуба на средства за НЗОК и болниците за самата система и за устройства“, коментира Петров.

Той не е убеден дали чекиращите устройства, купени от болниците, които позволяват да бъдат използвани и с карта, ще могат да се съвместят и използват при една бъдеща система с електронни здравни карти.

Авторите на системата за пръстова идентификация от обясниха при нейното представяне, че четците допускат и чекиране с карта, което ще позволи впоследствие да бъдат използвани новите лични карти с биометрични данни.

Източник: mediapool.bg