На този ден Господ Иисус Христос се преобразява пред трима от учениците Си – Петър, Яков и Йоан и им явява Своя божествен произход. Апостолите не вярвали, че Иисус Христос, Месията, ще понася унижения и страдания, защото според тях това било несъвместимо с величието и славата Му. Христос им говорил често за страданията, които Го очакват, за смъртта и възкресението Си.

За да засили вярата на учениците Си, Той показал на трима от апостолите истинския Си божествен произход. Заедно с Петър, Иаков и Йоан се изкачил на планината Тавор в Галилея, отдалечил се от тях и започнал да се моли. Скоро те заспали, а когато се събудили, видели своя Учител напълно преобразен.

Иисус разговарял с двама от най-великите представители на Стария Завет – пророците Мойсей и Илия за предстоящите Си страдания и смърт в Йерусалим.

Историята разказва, че тогава в един момент светъл облак осенил всички и от него се разнесъл могъщ глас: "Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение. Него слушайте." Това събитие трябвало да предпази апостолите от съмнение при вида на Христовите страдания и да укрепи вярата им в Неговата Божествена природа.

Според народните представи Преображение бележи пределното време на прехода към есента. Слънцето се обръща с гръб към лятото и с лице към зимата. Денят намалява, змиите и гущерите се скриват по дупките си, лястовиците започват да се събират за своето пътешествие на юг.

Това е денят, в който се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи, след като се прикади от свещеника в църквата.

Ако някой се разболее, натопява се връзка сушени плодове, болният пие от водата и болестта се преобразява.

Някога на този ден момите и ергените се сговаряли за годежи и женитби. Според традиция от най-дълбока древност женитбите се правели през септември, за да се роди дете през юни и невястата да се захване за работа през усилния летен период.

Според народните вярвания, на този ден се отваря небето и ако някой види това, се сбъдва всичко, което си нарече. Днес по стара традиция се освещава и благославя ново грозде, както и различни плодове.