Народната традиция повелява на този ден да не се работи, за да не се разсърди, защото гръм може да удари човека. Съществува поверие, че на този ден морето взима най-много жертви като курбан за Св. Илия.
Според народните вярвания, ако на този ден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили.

На Илинден се отбелязва храмовия празник на Струпешкия манастир „Свети пророк Илия”, известен още като Тържишки. Новоизбраният Врачански митрополит, Негово Високопреосвещенство Григорий, отслужи Празнична св. Литургия в манастирската църква.

Светата обител има богато историческо минало. Тук е живял и творил книжовникът Дамаскин Хилендарец. В него са отсядали Васил Левски и Никола Обретенов. За ролята на това свято място в духовното израстване на българския народ припомни в своята проповед Врачанският митрополит Григорий.

По традиция, датираща от незапомнени времена, на този ден се събират поклонници от цялата страна. И този път имаше гости от Мездра, Плевен, Борован, Враца, София и други, но за разлика от предишни години, тази година те бяха необичайно малко. За първи път на храмовия празник на манастира нямаше традиционния курбан, което изненада присъстващите.

Духовният пастир на Врачанската епархия, дядо Григорий, отслужи водосвет и благослови миряните, събрали се в празничния ден в двора на манастира, като им пожела здраве и благополучие.