Рождението на св. Йоан Кръстител е уникален празник за Православието. Има само три празника, когато християните възпоменават не деня на смъртта, а рождения ден на тези, които прославят: Рождество Христово, Рождество на Пресвета Богородица и Рождение на св. Йоан Кръстител. Този факт е още едно свидетелство, че пророкът св. Йоан Предтеча е особено почитан в Църквата.

Свети Йоан е роден в семейството на Елисавета и Захария, в планински град близо до Йерусалим. Той е братовчед на Иисус Христос и предшества неговото идване в света като Спасител.Раждането на двамата е истинско чудо.

Преданието разказва, че двете свети майки са се срещнали в дома на Елисавета. Едната вече е носила в утробата си своя син, а другата е научила благата вест от архангел Гавриил. “И откъде ми е това – да дойде при мене Майката на моя Господ? Могла ли съм да очаквам някога такова щастие? Могла ли съм да се надявам, че при мен ще дойде Тази, Която носи Носещия всичко, и че аз първа между хората ще поздравя Божията майка?”- възкликнала майката на Йоан Кръстител.

Св. Йоан Кръстител е загинал мъченически на 34 години.Отличавал се с нравствена чистота, затова християнските иконописци го изобразяват с крила над препасаното с кожен ремък пустинническо облекло. Това се случило по време на царуването на цар Ирод Антипа (син на Ирод Велики, който след Рождество Христово заповядал да убият всички витлеемски младенци), затворил пророка в тъмница, защото го изобличавал за престъпния му брак с Иродиада.

По време на пиршеството по повод рождения ден на дъщерята на Иродиада – Саломе, рожденичката танцувала за Ирод и майка й я подучила да поиска от царя в награда за своя танц смъртта на пророка. Отсекли главата на св. Йоан и Саломе я поднесла на майка си на блюдо. В памет за мъченическата смърт на пророка е установен църковният празник Отсичане главата на св. Йоан Предтеча.

Паметта на св. Йоан Кръстител Църквата празнува пет пъти в годината: на 23 септември – зачатие; 24 юни – рождение; 29 август – отсичане на честната му глава (строг пост); 7 януари – събор на св. Йоан Кръстител (във връзка с Кръщение Господне); 24 февруари – първо и второ намиране на честната му глава; 25 май – трето намиране на честната му глава.