Когато император Аврелиан предприел жестоко гонение против християните, градоначалникът го повикал на съд. Нищо не могло да накара Харитон да се кланя на идолите.

Заповядано било да бъде затворен в тъмница. След смъртта на Аврелиан, когато гоненията били прекратени, Харитон бил освободен и тръгнал за Йерусалим, за да се поклони на светите места. След това основал манастир, който нарекъл Фаре. Събрали се много монаси, на които написал правила за монашески живот. След като установил ред в манастира, той се усамотил в една пещера недалеч от Йерихон. Починал на 28 септември 350 г. на преклонна възраст.

Свети пророк Варух бил ученик, но и приятел и писар на Свети пророк Йеремия. Той записвал пророчествата на учителя си за нашествието на вавилонците и за плена на юдеите заради греховете им и чел на народа в храма. След четенето царят изгорил свитъците и наредил да затворят пророците в тъмница. Чак след като халдейците превзели Йерусалим, те били освободени. След мъченическата смърт на пророк Йеремия, и Свети Варух умрял в Египет.