Двамата били братя от Асирия, Мала Азия. Баща им грък – езичник, починал рано; майка им Теодотия – християнка, ги утвърждавала в християнските добродетели, впоследствие била причислена към лика на светиците.

Козма и Дамян от ранна възраст залягали да изпълняват Божия закон. Когато порастнали, те просияли със своите добри дела като две светила. За да бъдат полезни на ближния, те се заели да изучават лекарското изкуство; изучили вълшебните свойства на различните билки и се прочули като лекари.

Те не търсели земна слава и величие, нито пък богатства. Не взимали от излекуваните болни ни пари, ни дарове, поради което били наречени . “безсребреници“.

Понеже чудодейните изцеления приобщавали към християнската вяра много хора, римските власти, недоволни от това, решили да ги заловят. Християните укривали братята, но след като били заловени много невинни жители, те решили да се предадат. Двамата били хвърлени в тъмница, след което ги изправили на съд пред император Карин, който ги призовавал да се обърнат към езическата вяра.

След време императорът получил много силно схващане на врата, дотолкова, че не можел да се обърне и отишъл при двамата братя в тъмницата и ги помолил да го излекуват. След молитвата императорът бил излекуван, а Дамян и Козма пуснати на свобода, продължили с лекарската практика.

Братята давали здраве на душите и телата, лекувайки всяка болест, недъг, помагайки не само на хората, но и на животните. Те били много скромни и не вземали от излекуваните болни нито пари, нито дарове, изпълнявайки строго Христовата заповед: „Даром получихте, даром давайте”.

Една християнка на име Паладия, която боледувала много години и похарчила голяма част от имота си по лекари, като узнала за тези лекари, изпратила хора да ги повикат, за да я излекуват.

Светите Козма и Дамян изпълнили молбата ѝ и посетили дома ѝ. и я излекували от тежката болест. Зарадвана, тя поискала да ги възнагради, но те отказали. Тя обаче настояла един от двамата да приеме поне три яйца в чест на св. Троица.

По-малкият брат, св. Дамян, понеже тя го заклела в името на св. Троица, приел скромния дар – трите яйца. Когато по-късно големият брат узнал, че св. Дамян нарушил дадения пред Бога обет да не приемат никакви дарове за лекуването, поръчал на християните след смъртта им да не ги погребват в един гроб. Дамян, като нарушител на обета, да бъде погребан отделно.

Пръв починал св. Козма. Когато починал и св. Дамян, християните преценили, че поръчката на св. Козма е прекалено строга и не я изпълнили. Като родни братя, които извършили един подвиг и постигнали равна светост, през 303 г. били погребани в един гроб. скоро след това на техния гроб започнали да се случват много изцеления.

По-късно над този гроб бил построен храм, в който се извършвали много чудеса по тяхното молитвено застъпничество.