Когато пораснал, Евпсихий се оженил за почтена девойка,но не му било дадено да живее в брак нито ден, защото в този ден бил годишният празник в чест на езическия идол Фортуна, особено почитан от императора отстъпник.

Когато император Юлиан Отстъпник посещавал града, той всякога правил тържествено жертвоприношение в капището на Фортуна. На неговия образец подражавали всички езичници. Те търсели разнообразни мотиви да правят тържества в чест на този господ.

През време на сватбеното пиршество Евпсихий забелязал огромни тълпи от езичници, които отивали към капището за жертвоприношение. В сърцето му пламнала свещена ревнивост за Бога. Той взел със себе си няколко християни, отишъл и счупил идола и разрушил капището.

За тази му постъпка незабавно съобщили на императора. Евпсихий знаел какво го чака. Знаейки какво го очаква, Евпсихий раздал имота си на бедните и започнал да се подготвя за очакващите го мъчения.

Като разбрал за станалото в Кесария Кападокийска, Юлиан решил да отмъсти не само на него, но и на всички християни в града. Жителите на Кесария обложил с големи данъци, лишил града от привилегиите, които имал като главен град на областта и поискал незабавно да бъде възобновено разрушеното капище. Евпсихий бил подложен на страшни мъчения и хвърлен в тъмница, но останал непоколебим във вярата си. Накрая, по заповед на императора, бил посечен с меч.